Avloppsvatten från hushåll innehåller näringsämnen och bakterier som finns naturligt i vår miljö, men när de släpps ut i alltför stor koncentration eller på fel plats förvandlas de till föroreningar som påverkar vår miljö och hälsa negativt. Därför måste avloppsvatten renas.
Smittämnen. Avloppsvatten kan innehålla bakterier, virus och parasiter som ger upphov till sjukdomar hos människor och djur. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att avloppsvattnet måste renas, för att inte utgöra risk för människors hälsa.
Näringsämnen. Näringsämnen som kväve och fosfor, framförallt från toaletten, är en resurs som kan fungera som gödning för växter. Om näringsämnen släpps ut i naturen i för stora mängder bidrar de dock till övergödning av sjöar och hav. Övergödningen leder till en onormalt stor tillväxt av alger och andra växter som när de dör förbrukar syre. Därför leder övergödning till syrebrist och i värsta fall döden för fisk och bottenlevande djur.
Mediciner och kemikalier. Avloppsvatten från hushåll innehåller rester av mediciner och kemikalier trots att sådana ämnen absolut inte ska tömmas i avloppet där de sedan hamnar i vår omgivande miljö. Oanvända mediciner ska alltid lämnas in till apoteket och kemikalier till en återvinningsstation. En allmän avloppsanläggning renar bara toalett-, bad-, disk- och tvättvatten medan den biologiska vattenreningsprocess som sker i våra reningsverk bryter ner medicinrester. Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad kommer fram till just detta, här har man gjort försök att använda våtmarker för rening av de ämnen de kommunala reningsverken inte rår på.